2016-01-21 18:22:52• hírek • Szatmár.ro

Artroszkópos vállműtétet végeztek

Egy vadonatúj gyógyászati berendezés segítségével egy nálunk újdonságszámba menő beavatkozást végeztek.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban jó ideje végeznek artroszkópos térdműtéteket, ám most egy újdonságszámba menő, sokkal nehezebb beavatkozást, vállműtétet végeztek. Az ilyen eljárásért a szatmáriaknak eddig Nagyváradig vagy Kolozsvárig kellett utazniuk.

Az artroszkópia, vagyis az ízület tükrözése, egy minimális műtéti heget okozó, ún. invazív eljárás, amely az ízületen belüli sérülések diagnosztizálását és kezelését teszi lehetővé. A műtét során mindössze három kisebb lyuk keletkezik, amin a kamerával és a monitorral összekötött optikát és a speciális harapó műszert vezetik fel. A műtét ideje is mindössze 15-30 perc.

Az újszerű beavatkozást egy 150 ezer euró értékű új, amerikai gyártású berendezés tette lehetővé, amivel nagyon nehéz beavatkozásokat is viszonylag könnyen el lehet végezni. Műtéti heg tehát nem keletkezik, a beteg pedig 2-3 nappal a beavatkozást követően el is hagyhatja a kórházat.

A hétfőn elvégzett, a vállban levő rotátorköpeny-szakadást rendbehozó operációt apa és fia, Virgil és Razvan Anitas sebészek végezték el. A páciens ma már könnyedén tudja mozgatni a karját, bár az orvosok még megfigyelés alatt tartják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: